İhracat pazar araştırması

Bir ürünün uluslararası pazarlarda satışını gerçekleştirmenin temel koşullarından birisi, uluslararası pazar araştırması yapmaktır. Ürünün hangi kıtaya veya ülkeye, hangi bölgeye, hangi koşullarda satılabileceğinin araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma, masa başı çalışması olarak da bilinir. Gerekir ise yerinde ziyaretler ile de yapılabilmektedir.

İlk yapılacaklar listesinde her zaman ürününüzün Türkçe olarak tanıtımını yaptıktan sonra güzel bir şekilde İngilizce ve hedeflediğiniz ülke diline çevirerek başlayabilirsiniz. Sonrasında sizin sattığınız ürünler ne şekilde b2b sitelerinde veya arama motorlarında aranıyor buna bakmanız gerekmektedir. Bunlar uluslararası pazar araştırması için en gerekli olan şeylerdendir.

B2B Sitelerinde İhracat Pazar Araştırması

İlk yapacağınız iş, b2b sitelerine girip bakmaktır. İlk önce İngilizceye çevirdiğiniz ürün isimlerinizi b2b sitelerinde talepler kısmında aratıyoruz. Bu sayede hangi ülkeler bu ürünleri istemiş bunu görüyoruz. Hemen Hemen her b2b sitesinde bunu yapabilirsiniz. Her b2b sitesinin ziyaretçi yoğunluğunun farklı ülkelerden olduğunu unutmayınız. Mesela bir b2b sitesi Afrika kıtasında baskın ise bu sitede Avrupa ülkelerinden talep yok ise Avrupa ülkeleri bu ürünleri almıyor diye düşünmeyiniz. Örnek vermek açısından size bir tane b2b sitesinde yaptığım araştırmayı bırakıyorum. Ecplaza sitesinde yapmış olduğum t-shirt araştırmasında en çok istenilen ülkenin Nijerya olduğunu fark ettim. Bunu diğer b2b sitelerinde de test ederek bu durumu bir nevi doğrulamak durumundayım. Çin’den gelen ilanlara baktığımızda bazı ilanların direkt t-shirt satıcılarına ait olduğunu ve bazısının da sadece stok fazlası çok ucuza ürün aradığını gördüğümüz için Çin pazarını es geçiyoruz. Diğer önemli bir nokta ise ecplaza web sitesinin Afrika ve Asya’dan çokça müşterisinin olmasıdır. Bundan dolayı Avrupa kıtasından çok az mesaj almaktadır. İhracat pazar araştırmasının en önemli adımlarından birini bitirmiş bulunmaktayız. Bu sayede ürünlerinize hangi ülkelerden talep geldiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca sizin kategorinizde satılan ürünlere bakarak firmaların ne tarz ürünler ürettiğini görebilirsiniz.

Google ile Uluslararası Pazar Araştırması

Eğer hedeflediğiniz ülkede sattığınız ürünler hakkında bilgi almak istiyorsanız yapacağınız ilk şey google advance search kullanmaktır. Bu linke tıklayarak o ülkenin konumunu seçebilir ve hangi dil kullanıyorsa onu seçip araştırmanıza başlayabilirsiniz. Sattığınız ürünlerin ismini yazıp, yararlı bilgiler öğrenebilirsiniz. Sattığınız ürünleri o ülkede kimler satıyor buna bakabilirsiniz. Görsellere bakıp modeller hakkında bilgi elde edebilirsiniz. Eğer online satış siteleri mevcut ise buralara girip fiyat ve satılan ürünler hakkında bilgi elde edebilirsiniz. Bu online sitelere bakıp en çok satılan ürünler size güzel fikirler verecektir. Buna ek olarak bu ürünleri satan satıcılar ile iletişime geçip kendi ürünleriniz hakkında bilgi verebilirsiniz.

İhracat pazar araştırmasının son kısımlarından birisi de zamana göre analizdir. Eğer potansiyel alıcılar belirlediyseniz, bunlar ile konuşmanın en verimli olduğu zaman nedir diye kendinize sormanız gerekmektedir. Türkiye’de eğer kaban toptan satıyor iseniz, siz kış olmadan önce kabanlarınızı perakende mağazalara satmak zorundasınız. Kışın ortasında genel olarak ürünleri eksilmiş olanlara az miktarda ürün satabilirsiniz. Fakat genel olarak kıştan önceki süreçte yüklü satışlarınız gerçekleşir. Eğer bir kaban üreticisiyseniz, ilkbaharda insanlara mesaj atıp veya arayarak ürün satmanız çok zordur. Sizde eğer zaman ve ülkeye göre değişen koşullarda ürün satıyorsanız buna dikkat etmek zorundasınız. Şimdi bunu nasıl bulabileceğimize geçelim.

Zamana göre hangi aralıkta popüler olduğunu ve hangi zamanlarda en çok satıldığını merak ediyorsanız bunun için geliştirilmiş bir araç mevcuttur. Bu yardımcı sayesinde ülkelerdeki satılan ürünleri birbiriyle karşılaştırabilir ve en çok satış gerçekleştirilen zamanları bulabilirsiniz. Aşağıdaki resimde keten kumaşından üretilmiş ürünleri Amerika kıtası için araştırmıştım. Araştırmayı gerçekleştirdiğim araç ise google trends . Bu araç sayesinde Amerika kıtasında hangi aralıklarda keten gömlek satıldığını belirledim. En çok haziran ayında satış gerçekleştirilmiş (Keten gömlekler yazlık gömlek olarak da bilinir) . Bu grafiğe bakarak eğer keten gömlek ihraç etmek istiyorsam haziran ayından önceki aylarda satıcılar ile konuşup haziran ayı gelmeden önce bu işi yapmaya çalışmam gerektiğini anlıyorum. Çünkü haziran ayında bu ülkede bu ürünlerin perakende satışları en yüksek seviyeye çıkmış durumda. Bu şekilde bu tarz zaman grafikleri ile o ülkede hangi ürünlerin hangi zamanlar ile satıldığını öğrenebilirsiniz.

İhracat pazar araştırması nedir?

Bir ürünün uluslararası pazarlarda satışını gerçekleştirmenin temel koşullarından birisi ihracat pazar araştırması yapmaktır. Ürünün hangi kıtaya veya ülkeye, hangi bölgeye, hangi koşullarda satılabileceğinin araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma, masa başı çalışması olarak da bilinir. Gerekir ise yerinde ziyaretler ile de yapılabilmektedir.

uluslararası pazar araştırması için ne kullanılır ?

  1. b2b sitelerinde araştırma yapabilirsiniz. 2. google advance search ile gerekli araştırmaları ülke bazlı yapabilirsiniz. 3. google trends uygulamasını da zaman amaçlı kullanılabilirsiniz.

İhracat pazar araştırması için b2b sitelerine kayıt gerekli midir ?

Evet. 1 Sattığınız ürünlerin yurt dışında nasıl temsil edildiğini görmek için gereklidir. 2. Hangi fiyatlar ile satıldığını öğrenmek için gereklidir. 3. Ürünlerinize hangi ülkelerden talep geldiğini görmek için gereklidir. Daha fazla bilgi için sitemizdeki yazımızı okuyabilirsiniz.

ihracatyolu
Tarafından Yazıldı : ihracatyolu ·


Ürünlerinizi tüm Dünyaya tanıtın ve yeni müşteriler bulun → Panele Giriş ←