Hitabet Sanatı

İYİ BİR KONUŞMACI KİMDİR ?
Karşısındaki dinleyicilerine mesajını doğru şekilde iletebilen ve onlar üzerinde etki yaratabilen bir insan iyi bir konuşmacı olarak kabul edilir. Bazı insanlar öyle güzel konuşur ki   bildikleri konu üzerinde düşüncelerini , duygularını dile getirirken etkili , doğru sözcükler ve düzgün cümleler kurarak kendilerini dinleyenleri hayran bırakır. Dünyada bazı insanlar doğuştan böyle bir yeteneğe sahip olur bu insanların iyi bir konuşmacı olmak için yeteneğini geliştirmekten başka bir şey yapmasına çok gerek yoktur. Ama çoğumuz böyle bir şansa sahip değiliz bu sebeple bu yeteneğe ulaşmamız için yapmamız gerekenler vardır.

Hitabet sanatını kavramak için iyi bir konuşmacı olmak gerekir

-Mücadele edip çaba göstermelisiniz
Öncelikle düşüncelerinizi  , duygularınızı kolayca etkili bir şekilde dile getirmek için çaba harcamanız gerekmektedir. Bende düzgün etkili konuşma yeteneği yok deyip susup oturmak , tembellik yapmak doğru bir tutum değildir. Tüm bu olumsuz düşünceleri geride bırakıp çalışmak , alıştırma yapmak güzel konuşmak isteyen herkesin gidebileceği en doğru yoldur.
-Düşüncelerinizi planlamalısınız
Herhangi bir konuyu ya da herhangi bir işi düşünüp zihnimizde tasarladıktan sonra düşüncelerinizi düzgün sözcük ve cümlelerle anlatmaya çalışmalısınız. Ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz.
-Fırsat buldukça alıştırmalar yapmalısınız
Bazı zamanlarda kendinizle baş başa kalıp hazırlık yaparak söylemek istediğiniz cümleleri tekrarlayıp söz söyleme kolaylığına kendinizi hazırlayabilirsiniz.
-İyi bir araştırmacı olmalısınız
Unutmayın hiçbir iyi konuşmacı kendi düşüncelerini düzenlemeden karşısındaki dinleyiciyi etkilemeyi başaramaz. Bundan dolayı konuşacağınız konu üzerinde düşünmeden , araştırma yapmadan dinleyici karşısına çıkmayınız.
-Kelime hazneninizi arttırmalısınız
İyi bir konuşmacı olmak için en önemli kriterlerden birisi de konuşmacının kelime haznesinin iyi derecede olmasıdır. İyi düzeyde kelime haznesine sahip olmayan bir konuşmacının kendisini en doğru ve etkileyici bir şekilde ifade edecek kelimeleri bulması mümkün değildir. Eğer İyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız kelime hazneninizi geliştirmeye başlamalısınız.
-Konuşmayı sekteye uğratacak kelimelerden uzaklaşmalısınız
Konuşma sırasında sürekli tekrarlanan ‘’efendim  , efendime söyleyeyim  , yani , uzatmayalım gibi sözcüklerin sık sık tekrarlanması karşımızdaki kişiyi rahatsız eder. Bu durumu düzeltmeye çalışınız.
Toplumumuzda hatırlamakta zorlandığımız kelimeleri dile getirmeye çalışırken ‘’şey  , hım , hı’’gibi sözcükleri sıklıkla kullanıyoruz. Bu alışkanlıktan kurtulmak için arkadaş çevremizde  , sosyal hayatımızda böyle konuşmaktan vazgeçerek bu konuşma kusurunu düzeltebilirsiniz.
-Ses tonunuza , vurgu ve tonlamalara dikkat etmelisiniz
Konuşurken sözlerinize canlılık kazandırmaya çalışınız. Kimse durgun  , tek düze giden bir konuşmayı dinlemek istemez. Konuştuğunuz konuya göre ses tonunuzu ayarlayınız. Sürekli yüksek tonla konuşmak ya da tam tersi sürekli yavaş tonda konuşmak yapılacak en büyük hatalardandır.
-Heyecanınızı ,korkunuzu yenmelisiniz
Eğer konuşma yapacağınız dinleyici kitlesi sizi korkutup ürkütüyorsa o zaman dinleyicilerden bir kişiye bakarak sözlerinizi ona söylüyormuş gibi yapabilirsiniz .Bu davranışı; heyecanınız , korkunuz gidene kadar sürdürüp daha sonra kendinize olan güveni kazandıktan sonra diğer dinleyicilere bakarak konuşmaya devam edebilirsiniz.
-Dile getireceğiniz düşünce veya konuya önce kendin inanmalısın
Bir düşünceyi bir konuyu savunacaksanız önce o savunduğunuz düşüncelere sizin inanmış olmanız gereklidir. Çünkü inanmadığınız bir konu hakkında savunma yapmaya çalışırsanız karşınızdaki insanları etkileyemezsiniz. Ve bu durum dinleyiciler tarafından hoş karşılanmayacaktır.
-Konuşurken tutarlı olmalısınız, yalan söylememelisiniz
Düşünceleriniz ve sözleriniz arasında tutarlılık olmasına özen gösteriniz. Sözleri ve düşünceleri arasında tutarlılık bulunmayan kişiyi kimse dinlemekten hoşlanmaz.
Dinleyiciye yalan söyleyerek veya dinleyiciyi kandırarak konuşma yapmak dinleyicinin kendisine olan güveni zedeler. Bu sebeple konuşmacı karşısındaki kişiye yalan söylemekten kaçınmalıdır.
-Alçak gönüllü olmalısınız
Bir konu hakkında ne kadar iyi bilgi sahibi olsak da konuşma sırasında bunu böbürlenerek dile getirmekten kaçınmalısınız .Çünkü dinleyiciler haddinden fazla böbürlenen hiçbir konuşmacıyı etkili bulmaz.
-Samimi olmalısınız
Açık yürekli , samimi ve içten davranan bir konuşmacı her zaman karşısındaki dinleyicinin sevgisini kazanır. Dinleyicinin konuşmacıdan beklediği onun samimi olması, açık yüreklilikle düşüncelerini dile getirmesidir. Konuşma sırasında samimi olmak size her zaman fayda sağlayacaktır.

-Çok kahve ve sigara içmekten kaçınmalısınız
Kahve özellikle sigara konuşmacının ses tonunu olumsuz etkileyen etmenlerdendir. Sesinize zarar verip konuşma sırasında boğazınıza gıcık yapabilir, sizde öksürük meydana getirebilir. O yüzden bunları tüketirken dikkatli olmalısınız.
-Dinleyicileri tanımalısınız
Sizi dinleyen kişilerin kimler olduğunu ve sizden neler beklediklerini bilirseniz, konuyu onların beklentisine göre seçebilirsiniz ve dinleyicilerin beklentilerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Conclusion

Sollicitudin ac orci phasellus egestas tellus rutrum telluse nim ut tellus elementum sagittis vitae et leo duis egestas purus viverra accumsan in nisl nisi scelerisquep ellentesque habitant morbi tristique, senectus et netus et dolor purus non enim praesent elementum facilisis leol, aoreet suspendisse interdum consectetur libero id faucibus.

ihracatyolu
Tarafından Yazıldı : ihracatyolu ·


Ürünlerinizi tüm Dünyaya tanıtın ve yeni müşteriler bulun → Panele Giriş ←